Interview: Impact met openbare data

Impactstory op data.overheid.nl

Dit interview over SearchData is in mei gepubliceerd op de website van data.overheid.nl.

1. Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Anneke Lalleman en ik ben partner bij ValueCare. ValueCare ondersteunt organisaties bij het benutten van het potentieel van hun bedrijfsdata. Zo kunnen zij gericht sturen én handelen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat individuele medewerkers, afdelingen én organisaties betere beslissingen nemen als ze gemakkelijk en snel toegang hebben tot relevante informatie. Zowel bedrijfsinformatie als informatie uit allerlei openbare bronnen.

2. Aan welke toepassing werk je?

SearchData.com is een initiatief van ValueCare waarmee wij openbare data razendsnel toegankelijk maken voor een breed publiek. Precies zoals je anno 2021 mag verwachten: geen gegoochel met query's of bronbestanden. Gewoon een gebruiksvriendelijke zoekbalk met heldere antwoorden in de vorm van actuele grafieken. Die grafieken kun je vervolgens eenvoudig embedden (altijd actueel) of downloaden.


“SearchData lost het probleem op dat openbare databronnen niet eenvoudig en snel voor iedereen te doorzoeken zijn.”


Anneke Lalleman, Partner ValueCare

3. Waarom doen jullie dat?

Steeds vaker stellen organisaties, instellingen en (semi-) overheden hun data beschikbaar voor het publiek. Een goede ontwikkeling, maar vaak blijkt in de praktijk dat deze data niet bekend, slechts beperkt toegankelijk en niet actueel is of dat het zoeken in deze data een ingewikkelde en tijdrovende klus is.

Openbare data heeft een enorm potentieel. Zowel voor de samenleving als geheel als voor individuele organisaties en burgers. Niet voor niets stellen overheidsinstanties steeds meer databronnen beschikbaar. Maar zolang deze openbare databronnen niet eenvoudig en snel voor iedereen toegankelijk zijn wordt dit potentieel onvoldoende benut.

Met SearchData kunnen gebruikers op één platform zoeken in miljoenen actuele grafieken. Deze grafieken zijn gegenereerd uit betrouwbare openbare databronnen en worden - zodra een bron wordt geactualiseerd - automatisch bijgewerkt. Hiermee maken we het doorzoeken, embedden en publiceren van openbare data nét zo makkelijk als het zoeken en publiceren van een filmpje op YouTube.

“Met SearchData maken wij het doorzoeken, embedden en publiceren van openbare data nét zo makkelijk als het zoeken en publiceren van een filmpje op YouTube.”


Anneke Lalleman, Partner ValueCare

4. Voor wie doen jullie dat?

Wij doen dat voor iedereen die graag wil weten hoe het zit. Maar die geen tijd, kennis of zin heeft om handmatig verschillende databronnen uit te pluizen. Denk bijvoorbeeld aan beslissers en (beleids)medewerkers in de publieke sector, politici, journalisten, burgers, belangengroepen maar natuurlijk ook het bedrijfsleven.

5. Welk probleem los je daarmee op?

SearchData lost het probleem op dat openbare databronnen niet eenvoudig en snel voor iedereen te doorzoeken zijn. Het is onze missie om met SearchData het potentieel van openbare data te unlocken. Met betere en snellere besluitvorming als resultaat. Ten eerste krijgt iedereen dankzij SearchData eenvoudig toegang tot de feiten. En ten tweede zullen deze feiten steeds sneller haar weg naar buiten vinden.

6. Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

Een gebruiker kan op SearchData.com via een zoekbalk (net als bij Google, Funda of YouTube) direct zoeken in een database met altijd actuele grafieken die ontstaan zijn uit verschillende openbare databronnen. Voor een gebruiker van openbare data betekent SearchData meer gemak. Want:


7. Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Gebruikers kunnen via SearchData zónder specialistische kennis van bijvoorbeeld databases razendsnel openbare databronnen raadplegen en eenvoudig actuele grafieken embedden op hun website, in een artikel of beleidsdocument. Hierdoor wordt openbare data in één klap voor het brede publiek toegankelijk. Het effect hiervan is dat openbare data sneller zijn weg zal vinden in de samenleving. Met uiteindelijk betere besluiten voor de samenleving als resultaat.

8. Welke data gebruik je hiervoor?

Op dit moment ontsluiten wij de openbare data van het RIVM, stichting NICE, het CBS, Vektis, DUO en het Kadaster. Nieuwe bronnen volgen snel. Daarbij werken we ook samen met bijvoorbeeld het Kadaster/ministerie van BZK (Erwin Folmer (Lead Data Science Team en innovatie adviseur), Bart-Jan Andriessen (Agile project- en programmamanager) waarbij SearchData wordt ingezet als component om geodata beter toegankelijk/bruikbaar te maken voor de eindgebruiker. Naast BAG 2.0 Voorbeeld Kadaster zorgen we dat straks ook open data vanuit bijvoorbeeld BRT beschikbaar komt op het platform, zodat de eindgebruiker heel eenvoudig grafieken, tabellen en kaartjes vanuit diverse (kadaster)bronnen kan raadplegen en embedden.

9. Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Het was een grote uitdaging om SearchData razendsnel te krijgen. Dankzij onze eigen grafiek generator i.c.m. Elasticsearch technology zijn wij in staat om in korte tijd miljoenen grafieken te genereren en publiceren. Op dit moment ontsluiten we ruim 14 miljoen grafieken uit 8 verschillende bronnen waaronder de Landelijke Voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen 2.0 van het Kadaster (LV BAG 2.0).

10. Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?

De snelheid waarmee we nu grafieken kunnen genereren en publiceren en het gemak waarmee de eindgebruiker deze uiteindelijk kan vinden (en daar gaat het om) is enorm. En daar zijn we nu ook volop mee aan de slag. Echter het steeds naar boven bijstellen van onze eisen heeft meer tijd gekost dan vooraf ingeschat waardoor het langer heeft geduurd voordat we met versie 0.1 echt live konden.

11. Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Bij ValueCare zien we elke dag hoe data het verschil kan maken bij bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij gemeenten. Het stelt medewerkers écht in staat om te handelen en te sturen op basis van feiten. Niet voor niets is onze slogan: share knowledge, empower people. Met SearchData wil ik de rest van de wereld kennis laten maken met het potentieel van data en het heel eenvoudig maken om deze te gebruiken (embedden, downloaden,..). Ik vind het namelijk echt doodzonde dat openbare data nu besloten blijft in .XLS .CSV .XML .JSON en andere exotische extensies.

12. Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Wij komen enerzijds graag in contact met (overheids)organisaties die hun data openstellen en meer toegankelijk willen maken voor een breed publiek en anderzijds mensen die voor hun werk snel en eenvoudig toegang willen hebben tot openbare data om deze te gebruiken en die het leuk vinden om met ons mee te denken. Feedback uit de praktijk versnelt namelijk de ontwikkeling van SearchData.

13. What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

De komende tijd ligt onze focus bij het ontsluiten van nieuwe databronnen zodat het aanbod van grafieken verder groeit. Heb jij ideeën welke nieuwe bronnen moeten worden toegevoegd? Meld je dan aan voor SearchData bèta ». Als je je aanmeldt blijf je via 1 of 2 berichten per maand op hoogte en soms vragen we gericht om feedback. Natuurlijk is deelname geheel vrijblijvend en belonen we je kritische blik op een leuke manier. Je kunt ook een mailtje sturen naar anneke.lalleman@valuecare.nl.

14. Waar kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie?

ValueCare.nl